Eline Nielsen sæt 4 - Ellinge

Ellinge
Et smørhul på Fyn
Ellinge
Gå til indhold
Eline Nielsen - Kullerup - Sæt 04
Af Verner Eg
Livet på landet og min barndom og ungdom i mit hjem

Jeg er født den 20. 12. 1919. Jeg har ingen søskende.
Jeg blev nok forkælet, især af min Far. Jeg fik en cykel da jeg blev 5 år, den var ny og kostede 135 kroner. Min far var dengang med mig ude at købe en ny frakke, brun med pels på krave og ærmer. Den var lidt for lille, men jeg ville gerne have det så Far sagde, vi køber den – så kan vi jo købe en anden næste år. Da var vi ikke velkomne hjemme hos min mor.
Jeg fik mine mandler fjernet da jeg var syv år, det var H.C. Andersen klinik i Odense.
Jeg kom i skole i Ellinge skole da jeg var 7 år, der var to klasseværelser, vi gik i skole hver anden dag hos lærer Hemmingsen og frk Jochumsen.
1 år i 1’ klasse, 2 i 2’ klasse, 2 i 3’ klasse og 2 i 4’ klasse, men Helga og mig gik 1 år i 3’ klasse og kom op i 4’ klasse, hvor vi gik i 3 år. Der var nogen i klassen der moppede os; men da de opdagede, at vi var dygtigere end dem, blev vi tidt spurgt om råd.
Vi fik lærer Hemmingsens regnebog fra hans seminarietid, da vi for længst var færdig med den anden regnebog.
Vi gik til præst i Hellerup i 3 mdr., da vi skulle have ny præst i Ellinge – han hed pastor Ruth. Jeg blev konfirmeret i Ellinge kirke 8’ april 1934.
Til Hestehavegård, mit hjem, var der 37½ tdr. land, der var 5 tdr. land skov, som ligger i nærheden af Rønninge Søgård.
Jeg hjalp til hjemme både ude og inde, malkede køerne ville jeg ikke, så det har jeg aldrig gjort. Jeg var ude og hakke roer, de blev sat i små blokke, så kravlede vi og satte roerne til en rad, vi fik 10 øre for en række. Så blev roerne hakket en gang mere, der var jo ingen sprøjtemidler den gang. I høsten hjalp jeg også til. Kornet blev høstet med le. Snedkeren, Posten og Kristian fra Ellinge kom og høstede, så fik de frokost. En gang høsten var rigtig god, var der 10 læs i marken, dog ikke så store.
Vi havde malkekøer, mælken blev hentet og kørt til Ellinge mejeri, og retur fik skummetmælk og valle til dyrene. Om aftenen tog vi mælk ind i et fad og om morgenen næste dag skummede vi fløden af.
Vi fik øllebrød og kaffe om morgenen. Kl. 10 fik vi brasekartofler med flæsk stegt. Om middagen fik vi to retter mad, Eftermiddagskaffe med kringle og om aftenen smørrebrød. Når mælkekusken kørte til mejeriet skrev vi i en smørbog om vi ville have smør og ost med tilbage. Vi havde en lille mælkespand som vi sendte med hvis vi ville have kærnemælk.
Vi bryggede selv øl. Kar og øltønde blev skoldet da det skulle være rent. Vi fik malt fra Refsvindinge bryggeri, og humle fra Humlemagasinet på vestfyn. Humlen blev kogt og lagt i bunden af karret med en ”stige” over. Så kom maltet over og vi kogte vandet til at hælde på, det skulle trække en time, så kom der mere kogt vand. Ca. 12 spande øl kom ned i i et kar i kælderen. Når øllet var ”håndvarmt” kom der gær på. Efter et døgn skummede vi gæren af på en mursten. Når den var tør blev den brugt næste gang vi bryggede, så kom øllet på øltønden.
Vi slagtede gris, næste dag blev den parteret, vi fik stege, syede rullepølse, blodpølse, leverpølse, sylte det var af hovedet, og en skank. Ryggen og stribet flæsk blev kogt til grøn- eller hvidkålssuppe, der blev lavet medister og leverpostej.
Skulle vi lave kødboller skulle kødet trækkes 12 gange.
Meget af grisen kom i saltbajlen som stod nede i mælkestuen. Vi havde et flueskab som hang ude på væggen mod nord, deri lå rullepølsen.  Sortpølsen (blodpølsen) blev varmet på panden og spist med sirup og æblegrød.
Mor var meget proper når vi gjorde hovedrent tog vi vinduerne af og skruppede dem i en balje vand ude i haven, så var der næsten ingen maling på; men så kom maler Kern og malede dem, den gang kom en murer og kalkede bryggers, det gjorde vi ikke selv den gang. En gang jeg var vel 10 år og havde fødselsdag lejede Far Anton vognmand til at hente pigerne og køre dem hjem igen, det var luksus.
Vi havde en murer til at mure en ajlekumme. Jeg var så glad for mureren så jeg hoppede ned til ham, da slo jeg mig et stort hul i panden, det ar havde jeg nok 50 år efter.
Da jeg var ung var det ikke pænt at være solbrændt, for så kunne man se vi hjalp til i marken, så i roerne gik jeg med lange strømper og kittel med lange ærmer. Jeg er jo født mørk i huden. Min bedstemor fortalte at hendes slægt stammer fra Spanien, da Spaniolerne var i Danmark. Før der var sprøjtemidler var jorden bag gården i Ellinge fyldt med mange valmuer, det var de spanske soldater der tabte valmuefrø som de gav hestene. Min bedstemor er fra ”Ejlsmosegård” i Rønninge, den var stor. Min familie fra Ellinge, Hellerup, Ullerslev og Mullerup tog i mange år en sommerudflugt hvor Peter (taxa) fra Ellinge kørte og spiste sammen med dem, det var en stor dag.
Når vi vaskede storvask en gang om måneden, tøjet blev vasket på et vaskebræt, der kom soda i vandet til at blødgøre, så sæbe, vandet blev varmet i brygkedlen. Så blev tøjet renkogt, derefter skyllet i 3 hold vand, sidste vand kom der blåelse i for at det kunne blive rigtigt hvidt. Så blev tøjet vredet i hånden, lagner var vi 2 om at vride. Derefter blev tøjet hængt til tørre.


Supplerende oplysninger til mine erindringer

Jeg kom til Kullerup i 1946.
Storvask, vi vaskede en gang om måneden, så derfor skulle vi helst have ”12 af hvert, undertøj osv”.
Hernede havde de en vaskemaskine af træ med riller i bunden som et vaskebræt, med håndkraft kørte vi frem og tilbage, ja hvilken luksus !!!
Da fik vi en gaskedel til at varme vand i, den kom ud i det gamle brændehus. Så var vi 5 familier der købte en elektrisk vaskemaskine, den hed Ferm, den trak vi rundt på en vogn til hver især når  vi skulle vaske.
Så har vi også haft slagtekyllinger som jeg pillede på en maskine, i en spand vand 72° kunne jeg skolde 12, jeg har pillet 100 på en dag. De kostede 10,00 kr. pr. stk. Uha, hvad vi dog oplevet.

Jeg har også rejst meget og været i mange lande.
Norge
Sverrig
Estland
Letland
Altenar
Kosta Brava
Algarve
Kosta de Sol
Marokko
Gran Kanaria 2 g.
Tenerife
Østrig
Jugoslavien
Gardasøen
Venedig
Rodos
Kos
Mallorca 5 g.
Polen

Jeg har rejst sammen med
Ingeborg
Mie Odense
Ruth Odense
Fr. Iversen Odense
Marna Odense
Mary Ullerslev
Sagny Ullerslev
Ruth Kullerup

Mor var meget proper hver onsdag blev der vasket gult i køkkenet m.m. Lørdag blev der vasket gulv i de andre rum, en gang om måneden pudset vinduer, jeg mener der var 23, så blev der pudset knive med smergellærred (sandpapir) og pudset det blanke på knivene. Så blev der også pudset dørhåndtag, de var af messing og vi brugte Brasso. Når vi gjorde hovedrent  en gang om året tog vi vinduerne af og skrubbede dem i en balje vand ude i haven, så var der næsten ingen maling på dem, men så kom maler Kern og malede dem, det gjorde vi ikke selv den gang (Jeg tror nok jeg har skrevet dette på et andet papir) men ”en god gerning kan ikke gøres for tidt” siger et gammelt ord.
Mine bedsteforældre var meget religiøse. Bedstefar læste bordbøn før de spiste morgenmad. De gik tit i kirke, bedstefar ville tidligt i kirke så han kunne sidde stille før gudstjenesten. Bedstemor ville der op lige før det begyndte så folk kunne se hun kom, hun var meget stolt. Så skruede bedstefar klokken frem, men det opdagede bedste så hun gik uden for porten så kunne hun høre når kirkeklokkerne ringede første gang.
Der var altergang  2 gange om året forår og efterår, så kom til (Skriftemal)* et kvarter før gudstjenesten.
Nu tror jeg ikke jeg har mere”gammelt” at fortælle
25/9 2009  Eline

(* Det er ikke til at læse hvad der står, men det ligner Skriftemal.)
Ellinge Skovgård, hvor Elines mor er vokset op. De var 15 søskende - 7 drenge og 8 piger.
Hestehavegård ca. 1900. Elines barndomshjem.

Skolebillede fra Ellinge Skole.
www.ellinge.dk

www.ellinge.dk
Tilbage til indhold